Væver Rasmus Madsen, Odense

- et eksempel

Som eksempel på en erindring i NIHA har vi valgt væver Rasmus Madsens "Levnedsskildring 1868-1919". Rasmus Madsen beretter især om sin barndom og ungdom, hvor han voksede op som søn af en husmand og landsbyvæver. Han beretter levende om de politiske og religiøse diskussioner på landet. Selv bliver han interesseret i arbejderbevægelsen, og bliver senere maskinvæver i Odense. Rasmus Madsens erindringer sætter ansigt på tallene i statistikken, som fortæller om den massive indvandring fra landet til byernes industri i slutningen af det 19. århundrede.

Se den fuldstændige erindring i PDF-format (kræver Acrobat Reader)

Et typisk eksempel?

Barndommen og ungdommen står, som hos Rasmus Madsen, centralt i mange erindringer. Men en meget stor del er ført frem til og med pensionisttilværelsen, og mange slutter i øvrigt med et tilbageblik på tiden der gik. Nogle skriver især om hverdagens små og store tildragelser, andre om håndværk og arbejdsliv - mens atter andre reflekterer over politiske forhold og begivenheder. Både i sprog og omfang varierer erindringerne meget.

Det er således svært at pege på en "typisk" erindring i NIHA - de er lige så forskellige, som de mennesker der har skrevet dem.

Overskrift 1

Tekst

Overskrift 2

Tekst


Opdateret: 4/4/2014